Як правильно варити броколі, щоб збереглися всі корисні властивості

Броколі можна вживати самостійно або як доповнення до різних страв з м'яса. В її складі високий вміст вітаміну С, білків, фолієвої кислоти і клітковини, які впливають на внутрішні органи. Для того щоб капуста броколі стала прекрасною за смаком стравою, яка насичена корисними речовинами, необхідно точно знати, як правильно її варити, інформує Ukr.Media.

Скільки варити броколі

Основним принципом варіння є постійний контроль над процесом і часом приготування. Щоб овоч не втратив всі корисні вітаміни для організму і не придбав кашоподібний вид з неприємним запахом, важливо навчитися правильно його варити. Час і процес варіння може відрізнятися, адже все залежить від того, яку капусту ви використовуєте — заморожену чи свіжу.

Заморожену

Заморожену капусту можете придбати в будь-якому супермаркеті або використовувати овоч, який ви самостійно попередньо поклали в морозильну камеру. Важливо запам'ятати, що такий овоч не вимагає попередньої розморозки, оскільки цей процес призведе до втрати форми і виду капустки. Далі виконуйте всю послідовність етапів:

  • Закип'ятіть 1,5 л води, додавши 1 ст. л. солі.
  • Помістіть суцвіття в окріп.
  • Варити треба не більше 12 хвилин.
  • Готову капусту діставайте з води шумівкою.
  • Свіжу

    Відварити свіжу броколі не важко, якщо дотримуватися всіх рекомендацій. Перед самим процесом необхідно ретельно промити овоч під проточною водою, а потім залишити його в підсоленій воді на 10 хвилин. Це дасть гарантію того, що якщо в качані містяться шкідники, то сіль їх ліквідує. Щоб правильно зварити суцвіття, дотримуйтеся наступних етапів:

    • Спочатку відріжте гострим ножем головний стебло.
    • Почніть відокремлювати руками кожен бутон, але якщо вони щільно прилягають до стебла, то скористайтеся ножем. Будьте обережні, щоб не пошкодити форму.
    • Візьміть велику каструлю, наповніть її водою і доведіть до кипіння. Навіть якщо качан у вас невеликий, його рекомендується варити у великій кількості рідини.
    • Додайте не більше двох чайних ложок солі на 1,5 л води.
    • У киплячу воду поступово починайте опускати бутони.
    • Закрийте каструлю кришкою і відваріть на середньому вогні не більше п'яти хвилин.
    • Потім акуратно шумівкою дістаньте суцвіття з каструлі.
    • Для того, щоб вони зберегли свою форму, відразу після варіння обдайте їх крижаною водою.

    Рекомендація: Купуючи броколі, зверніть увагу на її свіжість. Кочан повинен бути однорідного яскраво-зеленого кольору, а якщо ви помітили жовті, коричневі плями або мляві квіточки, то від покупки варто відмовитися. Стебло повине тримати форму і бути жорстким, так як м'якість вважається ознакою того, що овоч зберігають вже більше місяця.

    Як варити броколі в пароварці

    Зварена на пару броколі зберігає всі корисні речовини, більшість яких втрачається, якщо варити капусту звичайним способом. Перед варінням розподіліть качан на окремі суцвіття і помістіть їх в чашу пароварки. Обов'язково накрийте ємність кришкою, тоді через дев'ять хвилин ви отримаєте готову страву. Перед подачею на стіл її потрібно посолити.

    Для того, щоб знати, як правильно варити броколі і отримати смачну страву, необхідно дотримуватися поетапної процедури її приготування не тільки в каструлі, але і в мікрохвильовці. Для цього ви можете використовувати як свіжий продукт, так і заморожений, це не вплине на смакові якості капусти.

    Джерело