Незважаючи на те, що після кожного використання сковороди, ми її обов'язково відмиваємо, через деякий час, помічаємо, що на зовнішній стороні утворився щільний наліт жиру і сажі. Як від нього позбавитися?
Сковорода потребує індивідуального догляду
В арсеналі гарної господині є сковорідки з різних матеріалів. Необхідно знати, що чавунну сковороду можна чистити одним способом, а керамічну – зовсім інакше. Розглянемо основні види посуду для смаження:
Сковороди з антипригарним покриттям – зручні і легкі, але разом з тим і дуже чутливі до механічного впливу. Скористатися для її чищення металевоїюгубкою, значить безнадійно зіпсувати хорошу річ, передає Ukr.Media.
Чавунні – одні з найбільш надійних і улюблених. У магазинах зараз знайти сковороду з цього «радянського» чавуну, практично неможливо. Вони передаються з покоління в покоління, справно несучи свою службу.
Сковорідки з керамічним покриттям. Чудові по своїм властивостям, тільки звертатися з ними потрібно дуже дбайливо.
Сковороди емальовані. Надійні, служать довго, ось тільки випуск їх практично припинений.
Сковорідка з нержавійки з утяжеленним дном – гарний сучасний варіант. Добре виглядають, зручні для готування, прості у догляді.
Алюмінієві сковороди. Вони поступово поступаються свої позиції іншим видам, але все ще часто зустрічаються серед кухонного начиння.
Дюралюмінієві багато в чому схожі за своїми властивостями на чавунні, при цьому мають меншу вагу і не такі міцні.
Чому, незважаючи на постійний догляд за посудом, на сковорідках утворюється нагар? При готуванні нагрітий жир розтікається по стінках, потрапляє на зовнішню сторону, «прикипає» до її поверхні під впливом температури.
Поступово і непомітно він наростає щільним і досить товстим шаром, видалити який не виходить простим засобом для миття посуду і губкою.
Сучасна хімія пропонує масу сильних засобів, які можуть впоратися з цим завданням досить легко. Однак, хімічні речовини, видаляють жирові відкладення зі стінок посуду, не зовсім безпечні. Змити їх повністю не вийде, значить вони потраплять в їжу.
Господині, які піклуються про здоров'я своїх домочадців, не стануть застосовувати цю хімію. Вони скористаються надійними і перевіреними рецептами наших бабусь.
Догляд за тефлоновими і керамічними сковорідками
Якщо мова йде про сковорідках з антипригарним покриттям, вибір засобів по догляду за ними невеликий. М'яка губка та екологічне миючий засіб – це все, що підійде.
Навіть звичайна харчова сода в цьому випадку не підійде – ви пошкодите шар покриття і посуд буде непридатний для подальшого використання.
Тому єдиний вихід не залишати її надовго з залишками їжі, а відразу після приготування їжі акуратно і дбайливо промити за допомогою серветки або губки.
Для миття керамічної можна використовувати харчову соду, а також відразу після використання і дуже акуратно.
Якщо потрібна більш кардинальна чистка, то можна порекомендувати кип'ятіння в насиченому розчині з кальцинованої соди і звичайного миючого засобу. На 3 літри води потрібно склянку миючого засобу і 3-5 столових ложок кальцинованої соди. В теплий розчин поміщаємо сковорідку і кип'ятимо 25-30 хвилин. Після кип'ятіння її потрібно добре прополоскати під струменем гарячої води – стане як нова.
Чистимо сковороди з нержавіючої сталі і емальовані за допомогою народних засобів
Цей посуд відрізняється більшою стійкістю, і варіантів ефективного очищення від нагару тут набагато більше. Розглянемо найбільш популярні з них.
Сіль, оцет і вода
Спочатку сіль насипається тонким шаром на дно і заливається девятипроцентним столовим оцтом. Ставимо сковороду на вогонь і чекаємо закипання рідини, після чого додаємо пару столових ложок харчової соди і зменшуємо температуру нагрівання. Хвилин через двадцять, коли практично вся рідина випарується, знімаємо посуд з плити і добре промиваємо гарячою водою.
Деревна зола
Старий і перевірений спосіб механічної чистки, надзвичайно ефективний. Ідеальний для тих, хто користується пічним опаленням.
На змочену ганчірочку насипаємо трохи золи і ретельно протираємо посуд цим складом. При великому ступені забруднення потрібно багато зусиль і терпіння. Після очищення миємо звичайним способом.
Активоване вугілля
Потрібно подрібнити в порошок таблетки, які продаються в аптеках, і на проблемні ділянки нанести порошок, злегка розведений водою. Через 15 хвилин змиваємо за допомогою звичайної губки.
Харчова сода
Просто наносимо порошок на вологу губку і чистимо. Сильно забруднені ділянки попередньо витримуємо деякий час з нанесеним шаром вологої соди, а потім відтираємо ганчірочкою або губкою.
Кухонна сіль
Сіль знадобиться для очищення посуду з залишками пригорілої їжі. Необхідно насипати її на дно посуду і почекати, поки вона розм'якшить нагар, а потім почистити за допомогою губки. М'які металеві губки полегшать процес.
Чистка чавунних сковорідок від товстого шару жиру
Чавун – міцний і довговічний метал. Посуд з нього служить не один десяток років. А способів очищення для нього також багато. Розглянемо найбільш ефективні і цікаві.
Очисна сила вогню
Є декілька способів чищення за допомогою вогню. До них відносяться випал в полум'ї паяльної лампи з подальшим чищенням металевою щіткою і промиванням і випал на розжареному вугіллі.
У другому випадку ваша сковорода стане як нова, тільки потрібно уважно стежити за процесом. Метод випалу можна застосувати і до дюралюмінієвої посуди, правда, при цьому є небезпека не встежити за процесом і тоді вона розплавитися.
Цікавий спосіб очищення з допомогою звичайного піску і вогню. Наповнюємо піском сковороду і ставимо на вогонь, не надто сильний.
Пісок повинен добре прокалитися, на що піде 2-3 години. Тепер знімаємо посуд з вогню, звільняємо від піску і добре простукуємо її дерев'яним молоточком. Весь нагар осипеться, а вам залишиться тільки промити сковороду.
Очищення сковорідок силікатним клеєм
Це чудовий спосіб відомий давно, але успішно застосовується і в наші дні. У великий бак, в якому легко поміститься наша сковорода, наливаємо воду, виливаємо стандартний 100-грамовий флакон силікатного клею, половину натертого бруска господарського мила і пачки кальцинованої соди.
Ставимо бак на вогонь, зануривши в нього нашу закопчену сковороду і кип'ятимо протягом години на повільному вогні.
Знявши з вогню і злегка остудити, виймаємо посуд і обполіскуємо чистою водою.
Ефективність такого «варіння» просто вражає – посуд отримає нове життя, а від забруднень не залишиться ніяких слідів.
Залиште відповідь