5 хитрощів, через які я забула, що таке нудне прибирання на кухні тепер у мене там завжди порядок

Протерти всі робочі поверхні від накопиченого жиру та нальоту. Очистити побутову техніку: мікрохвильовку, кавоварку, тостер. Винести сміття і помити сміттєве відро, інформує Ukr.Media.

Поки все переробиш, вже й вечір настав. З часом я сформувала для себе кілька важливих правил щоденного прибирання, які дозволяють мені скоротити процес щотижневого прибирання.

Миття посуду

Цього правила я дотримуюсь неухильно і привчила до цього своїх домашніх. Після кожного прийому їжі ми миємо брудний посуд. Навіть якщо це лише склянка або тарілка з ложкою. Я помітила, що у кожного в родині були свої причини не поспішати зайнятися миттям брудного посуду.

У мене це суха шкіра рук. Я дуже боялася, що від частого контакту з рідиною для миття посуду шкіра рук буде сохнути ще сильніше. Коли я усвідомила, з чим пов'язане моє небажання мити посуд, я просто поклала на кухні упаковку одноразових рукавичок. Використовую їх щоразу при контакті з миючими засобами, і проблем із сухою шкірою немає.

Дітям же вкрай не подобалося торкатися до губки для миття посуду. Їм здавалося, що вона брудна, затерта. Тепер я міняю губку досить часто, і діти спокійно беруть її в руки і миють посуд.

Задумайтесь, може, і у вашій родині є причини небажання мити посуд одразу.

Хитрощі з побутовою технікою

Побутову техніку на кухні я використовую досить часто: мікрохвильовку, тостер і кавоварку — щодня, м'ясорубку — раз на місяць, мультиварку раз на тиждень. Раніше я не прибирала кухонну техніку з робочих поверхонь.

І, як виявилося, дарма. Я звернула увагу, що навіть якщо технікою не користуватися на ній збирається липкий наліт і пил. Тоді все, чим я не користуюся щодня, було прибрано в шафу. Це дозволило скоротити час прибирання, позбавивши мене від щотижневого миття цих предметів.

Кавоварку, мікрохвильовку і тостер я прибрала на максимальну відстань від варильної поверхні. Тепер на них не потрапляють краплі жиру при приготуванні їжі.

Розігріваючи їжу в мікрохвильовій печі, я привчила всіх домашніх накривати тарілку ковпаком. Його відмити набагато легше ніж саму побутову техніку.

Багато заготовок

Меню я завжди намагаюся планувати на місяць. Ну або, в крайньому разі, на пару тижнів мінімум. Кожній господині відомо, що чим частіше готуєш, тим частіше прибираєшся. Тому я прийшла до висновку, що заготовки на страву або саму страву потрібно робити з невеликим запасом.

Наприклад, я ніколи не ліплю пельмені на один раз. Найчастіше на два або три прийоми їжі. Запас я заморожую і дістаю, коли мені це потрібно. Те ж саме з овочевою засмажкою для борщу. Пережарюю овочі з запасом на два рази.

Остуджую, розкладаю по вакуумних пакетах і відправляю в морозилку. Готуючи салат, я також відварюю овочі "про запас" щоб не повторювати процес через пару днів. Цей спосіб суттєво економить час приготування їжі і час, що витрачається на прибирання.

Хитрощі зі сміттєвим відром

Збираючись вранці на роботу, рідко знаходиться час зібрати сміття, що випало зі сміттєвого пакета. Або замінити порваний пакет на новий. Як роблю я.

Я заправляю в сміттєве відро відразу кілька пакетів. Вранці залишається тільки забрати верхній зі сміттям і віднести на смітник. До речі, цей спосіб захищає і від протікання рідини, що пахне у відро. Якщо протікає пакет зі сміттям, просто витягуйте його разом з наступним пакетом.

Хитрощі з продуктами

Оскільки готуємо ми в нашій родині завжди з запасом, то і продукти теж купуємо з запасом. Я намагаюся брати свіжі продукти з хорошою датою випуску, щоб уникнути закінчення термінів придатності. Але бувало, що одночасно виявлялися відкритими дві упаковки йогурту, дві палки ковбаси або два пакети молока.

Зрозуміло, що в їжу необхідно швидше вжити той продукт, у якого закінчуються терміни придатності. Але як це здійснити на практиці? Я завела в холодильнику окремі контейнери під кодовою фразою "Швидше з'їж мене". Контейнери ці я поставила на найбільш відвідувану полицю в холодильнику на рівні очей.

А невідкриті продукти з довгим терміном зберігання прибрала в саму глибину полиць. Тепер, відкриваючи холодильник, волею-неволею в першу чергу заглядаємо в контейнери і вживаємо продукти, що знаходяться в них.

Джерело